Про здоров’я треба знати, про здоров’я треба дбати
Пам’ятка батькам
З настанням літа почастішали випадки захворювань гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями. Це зумовлено вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води.
Особливо спостерігається підвищення захворюваності на кишкові інфекції в липні та серпні. Найбільш чутливими до збудників кишкових інфекцій є діти дошкільного віку, та люди, які перебували на відпочинку.
Клінічні прояви хвороби: підвищення температури, нудота, блювання та розлад шлунково - кишкового тракту.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:
- не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
- обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Коментарi